Novica

Domov / Novica

DORA ob začetku rožnatega oktobra

Začel se je rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk. O pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk je na tradicionalnem srečanju Združenja Europa Donna Slovenija ob začetku rožnatega oktobra spregovorila tudi namestnica vodje programa DORA mag. Kristijana Hertl, dr. med.

 

Rak dojk je v Sloveniji še vedno najpogostejši rak pri ženskah. Letno zboli okoli 1.300 žensk (1.402 ženski leta 2017), 80 % po 50. letu. V Sloveniji je za ženske med 50. in 69. letom organiziran presejalni program za raka dojk DORA, kamor ženske vabimo na mamografijo vsaki dve leti. Z mamografijo odkrivamo majhne rake, manjše od 1 cm, ki jih ženska sama ne more zatipati. Pri majhnih in na dojko omejenih rakih je zdravljenje lahko zelo uspešno. Zdravljenje je manj obsežno, okrevanje hitrejše in kakovost življenja bolnic večja. Dolgoročni cilj programa DORA je zmanjšati umrljivost žensk med 50. in 69. letom za 30 %.

Zgodnje odkrivanje raka dojk je tudi v času epidemije COVID-19 zelo pomembno. Udeležba v  programu DORA prispeva k zgodnjemu odkrivanju raka dojk, ki je ključno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, hitrejše okrevanje, boljšo kakovost življenja in za zmanjševanje umrljivosti.

Ob razglasitvi epidemije sredi marca so bili zaustavljeni tudi presejalni programi za raka. Ponovni zagon programa DORA je bil konec maja na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v začetku junija v vseh ostalih presejalnih centrih. Po skoraj štirih mesecih ponovnega delovanja programa DORA smo z odzivom žensk zadovoljni. Od ponovnega začetka slikanja žensk do konca avgusta so slikali 29.358 žensk, udeležba je bila 76 %. Zaradi sumljivih sprememb na mamografskih slikah so jih 920 povabili na dodatne diagnostične obravnave. Pri okoli 90 ženskah, ki so opravile  dodatne obravnave, so odkrili raka dojk. Številka še ni dokončna, ker so ženske še v obravnavi. Podatki kažejo, da je udeležba žensk, število vabljenih žensk na dodatne obravnave in odkritih rakov v programu DORA na ravni pred epidemijo.

Ob začetku rožnatega oktobra je namestnica vodje programa DORA in nadzorna radiologinja mag. Kristijana Hertl, dr. med., izpostavila: “Ženskam svetujemo, da zaradi strahu pred novim koronavirusom ne opustijo možnosti zgodnjega odkrivanja raka. Opuščanje udeležbe v presejalnih programih ima lahko resne posledice za zdravje. Poveča se tveganje, da bo rak odkrit kasneje v višjem stadiju, ko je zdravljenje bolj obsežno, napoved bolezni in kakovost življenja pa slabša. Zato priporočamo ženskam, da se redno udeležujejo mamografije v programu DORA, kjer smo z ukrepi poskrbeli za varno obravnavo žensk. Med dvema mamografijama z normalnim izvidom naj si redno mesečno pregledujejo svoje dojke. Če bi opazile kakršnekoli spremembe, naj se obrnejo na svojega osebnega zdravnika ali ginekologa, ki jo bo napotil v ambulanto za bolezni dojk.”

Več o dogodku in aktivnostih Združenja Europa Donna v rožnatem oktobru, mesecu osveščanja o raku dojk, si lahko preberete tu.

Srečanje ob začetku rožnatega oktobra, Združenje Europa Donna Slovenija in DORA (Foto: Aleš Černivec, Europa Donna)

Mag. Kristijana Hertl, dr. med., namestnica vodje programa DORA (Foto: Aleš Černivec, Europa Donna)

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava