Novica

Domov / Novica

DORA ob koncu prvega leta po zaključeni širitvi v Sloveniji

 

Zaključujemo prvo leto, ko program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA poteka po celi Sloveniji in ko smo uspešno zaključili širitev programa DORA z vabljenjem žensk iz širšega celjskega območja na dodatne preiskave v presejalno-diagnostični center programa DORA v UKC Maribor.

Do konca leta 2019 smo opravili okoli 108.000 mamografij, udeležba žensk v programu DORA je bila do konca novembra 77,4 %, pri več kot 400 ženskah smo z dodatnimi preiskavami odkrili raka dojk. Okoli 70 % žensk z rakom dojk, odkritim v programu DORA, ima ob diagnozi negativne bezgavke (na dojko omejena bolezen), pred uvedbo  programa DORA pa je bilo takih rakov odkritih manj, približno 50 %. Dobra tretjina v programu DORA odkritih rakov dojk je manjših ali enakih 10 mm. V programu DORA je ključni namen odkrivanje majhnih (netipnih) rakov, ko je verjetnost ozdravitve lahko bistveno večja. Tudi zdravljenje je manj obsežno, kar vpliva na boljšo kakovost življenja bolnic.

Redna udeležba v organiziranih programih zgodnjega odkrivanja raka dojk dokazano v ciljni populaciji žensk zmanjšuje umrljivost za rakom dojk in povečuje preživetje bolnic, ki jim je bil rak dojk odkrit v presejalnih programih. Analiza za obdobje 2012-2016, ki so jo pripravili v Registru raka Republike Slovenije, je tudi pokazala, da je 5-letno preživetje bolnic, ki jim je bil rak dojk odkrit v programu DORA, za več kot 10 % večje v primerjavi s preživetjem bolnic, katerim rak dojk ni bil odkrit v programu DORA. To pomeni, da okoli 99,6 % žensk, ki jim odkrijemo raka dojk v programu DORA, živi 5 let po diagnosticiranju bolezni.

Vsi ti rezultati nas navdajajo z optimizmom za uresničevanje ključnega dolgoročnega cilja programa DORA – to je za tretjino manj smrti žensk zaradi raka dojk. K temu cilju svoj del prispevate vsi, ki pomagate in sodelujete v tem krogu zaupanja. To ste naši sodelavci po vseh presejalnih centrih v Sloveniji, sodelavci v presejalno-diagnostičnih centrih na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v UKC Maribor, sodelavci v zdravstvu – družinski zdravniki, ginekologi, medicinske sestre, sodelavci v centrih za krepitev zdravja, referenčnih ambulantah, promotorji zdravja v podjetjih in lokalnih skupnostih ter nepogrešljivi delček v mozaiku – novinarke in novinarji, ki nam pomagate osveščati ženske o pomenu preventivne skrbi za zdravje. Izjemne številke, ki pa niso zgolj številke, za njimi so ženske in njihove zgodbe, katerih del ste vi. Brez vas tega odziva in zadovoljstva žensk s programom DORA ne bi bilo. Iskrena hvala za vaš trud in energijo, s katrima pomagate skrbeti za zdravje slovenskih žena. Za izkazano zaupanje se zahvaljujemo tudi vsem ženskam, ki so se odzvale na naše povabilo in se udeležile presejalne mamografije.

V LETU 2020 VAM ŽELIMO VELIKO ZDRAVJA, ISKRIVIH TRENUTKOV, TOPLIH OBJEMOV IN VESELJA OB PREPROSTIH IN SRČNIH DEJANJIH.

MIREN BOŽIČ IN SREČNO NOVO LETO.

Sodelavci programa DORA

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava