Novica

Domov / Novica

DORA na sejmu Narava-zdravje v Ljubljani

Program DORA je letos od četrtka, 12., do nedelje, 15. oktobra, na Gospodarskem razstavišču že drugo leto sodeloval na največjem slovenskem sejmu za zdrav življenjski slog Narava-zdravje. Na sejmu so program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA obiskovalcem predstavile sodelavke radiološke inženirke, ki so tiste osebe, s katerimi se sreča vsaka ženska v programu. Radiološka inženirka pomaga ženskam, da se čim bolj pripravijo na slikanje, in poskrbi, da slikanje (mamografija) poteka karseda prijetno. Tudi od tega je namreč odvisna kakovost slikanja in nato ustrezno odčitavanje slik, ki ga opravi zdravnik radiolog.

Sodelavke DORE so obiskovalcem, med katerimi je bilo letos kar nekaj moških predstavnikov, izpostavile pomen odzivanja na povabilo programa DORA in udeleževanja rednega slikanja dojk (mamografije) vsaki dve leti, ko prejmejo vabilo iz programa DORA. Preprost in hiter pregled brez napotnice, brez doplačila in brez čakanja odkrije raka, še preden bi spremembo v dojki zatipali. To pa pomeni, da raka s slikanjem odkrijemo na začetni stopnji, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno.

Diana, Sara, Marinka, Klavdija, Katarina in Alenka so prijazno odgovorile na vprašanja in razdelile informativne zloženke programa DORA. Obisk je bil velik, ženske pa je predvsem zanimal sam potek slikanja. Veliko jih je potrdilo, da program DORA poznajo in da so z obravnavo v programu DORA zelo zadovoljne. Veliko med njimi je bilo tudi takih, ki so se prišle zahvalit, da program DORA obstaja. Nekatere ženske so odkrito spregovorile o tem, da jim je bil v programu DORA odkrit rak, o svojem doživljanju po odkritju bolezni in da so hvaležne, da jim je DORA rešila življenje. Med njimi so nekatere na stojnici prevzele pobudo in nagovorile bolj zadržane kolegice, da se opogumijo in udeležijo slikanja.

Stojnico na razstavnem prostoru so si sodelavke DORE delile še z drugima dvema presejalnima programoma za raka, ZORA in SVIT.

 

 

»Vesele smo, da predstavljamo DORO na sejmu Narava-zdravje, kjer se srečamo z ženskami, med katerimi so tudi tiste, ki smo jim prav me naredile slikanje oziroma mamografijo. Tu se srečamo z njihovimi občutki, osebnimi zgodbami, najbolj pristno pa je začutiti tisti občutek, da zares delaš v dobro žensk.«

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava