Novica

Domov / Novica

DORA na sejmu Narava – zdravje 2016 v Ljubljani

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je od 24. do 27. novembra 2016 potekal sejem Narava-zdravje, na katerem se je predstavil tudi državni program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA. Veliko zanimanje za program DORA in pozitivni odzivi obiskovalcev so presegli pričakovanja radioloških inženirk programa DORA, ki so na sejmu predstavljale program. Stojnico na razstavnem prostoru so si delile še z drugima dvema presejalnima programoma za raka, ZORA in SVIT.

Obisk na stojnici presejalnih programov je bil velik, poleg informativnih zloženk in priponk DORA so inženirke z veseljem postregle z odgovori na vsa vprašanja žensk. Veliko žensk je potrdilo, da program DORA poznajo in da so z obravnavo v programu DORA zelo zadovoljne, nekatere so tudi napisale pohvalo. Veliko med njimi je bilo takih, ki so se prišle zahvalit, da program DORA obstaja. Nekatere ženske so odkrito spregovorile o tem, da jim je bil v programu DORA odkrit rak, o svojem doživljanju po odkritju bolezni in da so hvaležne, da jim je DORA rešila življenje.

 

Veliko žensk je spraševalo o obsežnosti sevanja pri mamografiji, zaradi česar se niso odzvale na povabilo. Radiološke inženirke, ki vsakodnevno delajo s sevanjem, so bile več kot primerne sogovornice za to vprašanje in so jim natančno razložile o dozi sevanja – ženske je presenetilo, da dnevno vsak človek prejme sevanja iz naravnega ozadja, prav tako nekaj sevanja med letalskimi leti in da je pri mamografiji odmerek sevanja primerljivo majhen. Marsikatera je po tem prosila za kontakt Registra DORA (080 27 28dora@onko-i.si) da se bo lahko vključila v program. Z razumevanjem so inženirke sprejele tudi pogovor o kakšni neprijetni izkušnji žensk in skušale situacije pojasniti.

Kaj so inženirke povedale po udeležbi na sejmu? 'Vse punce, ki smo bile na sejmu, smo hvaležne za to lepo izkušnjo, da smo lahko šle predstavljati DORO, saj tukaj doživiš tisti pravi občutek, da delamo v dobro žensk (ko ti gospa pove zgodbo, da smo ji odkrili raka na dojki in ko začne to tako doživeto pripovedovati in kazati veselje, jok, objemanje v znak hvaležnost našega dela). Ena gospa je celo dejala, da smo "angeli, ki rešujemo življenje".'

 

 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava