Novica

Domov / Novica

DORA na lokalnih dnevih zdravja v aprilu in maju

Tudi letos program DORA sodeluje na spomladanskih dnevih zdravja po Sloveniji. V aprilu in maju smo program predstavili obiskovalcem festivala zdravja v Novi Gorici, dneva odprtih vrat Zdravstvenega doma Ivančna Gorica in Zdravstvenega doma Slovenske Konjice.

V Novi Gorici je v začetku aprila potekal festival zdravja, na katerem so se zbrali klubi, organizacije, zavodi in društva, ki promovirajo zdravje in zdrav način življenja. Obiskovalcem dogodka je radiološka inženirka Martina Hvala iz presejalnega centra programa DORA v novogoriški bolnišnici predstavila program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA in bila na voljo za njihova vprašanja.

Tudi v Ivančni Gorici se je maja kljub hladnejšemu vremenu zbralo veliko število obiskovalcev, ki so se z zanimanjem ustavili pri stojnici programa DORA in poklepetali z našo vodjo radioloških inženirjev Veroniko Kutnar.  Veseli smo, da so ženske z nami delile svoje pozitivne izkušnje s programom in pohvalile hitro obravnavo ter prejem rezultatov mamografije. Zanimalo jih je predvsem, ali se lahko prenaročijo v Ljubljano, če so vabljene na presejalno mamografijo v Zdravstveni dom Novo mesto, in kako je s sodelovanjem v programu DORA po tem, ko dopolnijo 69. let. Ženskam, ki se mamografije ne morejo udeležiti na izbrani dan, naveden v vabilu, tudi na tem mestu ponovno sporočamo, da se lahko prenaročijo na brezplačni telefonski številki 080 27 28, prek e-pošte dora@onko-i.si ali spletnega obrazca.

V Slovenskih Konjicah je na dnevu zdravja, ki je potekal na temo nadgradnje in razvoja preventivnih programov ter njihovega izvajanja v primarnem zdravstvenem varstvu, sodelovala radiološka inženirka Sara Lorger iz presejalnega centra programa DORA v UKC Maribor. Odgovarjala je na vprašanja obiskovalk, ki so že ali še bodo vključene v DORO, in strnila njihove vtise: »Veliko žensk se nam je za opravljeno preiskavo zahvalilo in nas pohvalilo. Zelo sem vesela, da sem uspela spodbuditi ženske, da se udeležijo mamografije.« Tudi v Slovenskih Konjicah je mnogo žensk izrazilo željo, da bi v program DORA bile vključene tudi tiste pred 50. letom in po 69. letu.

Zdaj, ko je program DORA dobro leto dostopen vsem slovenskim ženskam med 50. in 69. letom, sta ključna cilja, da v program DORA v roku dveh let povabimo vse ustrezne ženske in da se te udeležijo mamografije v več kot 70 %. Nadaljnji načrti bodo po tem zagotovo usmerjeni v razmislek, kako se bo program DORA dolgoročno razvijal upoštevajoč strokovni razvoj in nova znanja s področja presejalnih programov. Med drugim bo strokovna skupina različnih strokovnjakov pripravila celovit predlog vključevanja žensk v starostni skupini 45-49 let in 70-74 let v program DORA, ki bo vključeval analizo stanja in pripravo strokovne podlage za izvedbo pilotnega projekta. Navedene aktivnosti bodo nato usmeritev za prihodnje izvajanje programa DORA.

Festival zdravja v Novi Gorici

Dan zdravja v Ivančni Gorici

Dan zdravja v Slovenskih Konjicah

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava