Novica

Domov / Novica

DORA na Čarobnem dnevu

Na zadnjo nedeljo pred začetkom šole je v čudovitem okolju Arboretuma Voljči potok potekal tradicionalni že 10. Čarobni dan. Dogodek namenjen najmlajšim in njihovim staršem je tokrat gostil več kot 20 tisoč obiskovalcev, le-ti pa so se prepustili prijetnemu vzdušju ter uživali v številnih dogodivščinah ter aktivnostih, ki so se odvijale na različnih mestih Arboretuma.

Letos je bila na dogodku tudi ekipa sodelavk programa DORA, ki je predstavila pomen zgodnjega odkrivanja raka dojk v programu. Državni presejalni program za raka dojk DORA je organiziran populacijski program za zgodnje odkrivanje raka dojk. Rak dojk je namreč najpogostejši rak pri ženskah, letno jih v Sloveniji zboli okoli 1.300, večina po 50. letu. Cilj presejalnega programa je zmanjšanje umrljivosti za rakom dojk med ženskami v ciljni populaciji za do 30 odstotkov. V presejalni program DORA so vključene vse ženske med 50. in 69. letom v Sloveniji, ki jih vsaki dve leti vabimo na presejalno mamografijo.

Med obiskovalci dogodka je bilo tudi nekaj babic, ki že poznajo program DORA, o presejalni mamografiji pa so spraševale tudi mlajše ženske. Veseli smo bili povratnih informacij o pozitivnih izkušnjah delovanja programa DORA in o zgodaj odkritih rakih dojk, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno.
Skupaj s programom DORA smo obiskovalcem Čarobnega dne predstavili tudi program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA.
 

Sodelavke programov DORA in ZORA na Čarobnem dnevu, september 2019, foto: DORA

Sodelavke programov DORA in ZORA na Čarobnem dnevu, september 2019, foto: DORA.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava