Novica

Domov / Novica

Dora je zrasla in bo rasla z vami v novem letu 2017

V državnem presejalnem programu za raka dojk DORA smo v letu 2016 opravili 57.000 mamografij, kar je 18.000 več kot preteklo leto. Udeležba vabljenih žensk je bila 79-odstotna, odkrili pa smo več kot 300 rakov dojk, dve tretjini teh v omejeni obliki bolezni. V program DORA smo priključili kar štiri nove območne enote ZZZS. Udeleženke so z organizacijo in pristopom osebja do žensk zelo zadovoljne, veliko pripadnost državnemu programu DORA pa vedno bolj prepoznavajo tudi vsi zaposleni v programu, saj se zavedajo aktivne vloge v preventivnem varstvu državljank.

V minulem letu 2016 je DORA vztrajno rasla in se razširila na večji del Slovenije. Leto 2016 smo začeli z 46–odstotno pokritostjo ustreznih žensk, zaključili pa z 72-%. Februarja smo postavili mobilno enoto v Postojno in tako začeli z vabljenjem žensk iz občin Notranjske. Še isti mesec smo odprli nov stacionarni presejalni center v Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj. Junija je podoben presejani center odprl svoja vrata za ženske s Primorske v Splošni bolnišnici Izola. Takoj po poletnih počitnicah so prva vabila v program DORA prejele ženske iz novogoriške regije, tri mesece kasneje, 14. decembra, pa tudi Dolenjke in Posavke. V program DORA sta se namreč vključili Splošna bolnišnica Nova Gorica in Zdravstveni dom Novo mesto.

Ponosni smo, da smo uresničili cilje Strateškega načrta programa DORA 2015-2020 za leto 2016. Del programa DORA so tako že območne enote ZZZS Ljubljana, Maribor, Kranj, Koper, Nova Gorica, Novo mesto in Krško. Da program deluje strokovno in organizacijsko, trenutno skrbi po celi Sloveniji že več kot 120 zaposlenih, ki sestavljajo multidisciplinarno presejalno skupino. Največ je radioloških inženirjev, 58, ki tudi izvajajo mamografije. Poleg njih v presejalnih postopkih sodelujejo še radiologi, administratorke, medicinske sestre, kirurgi, patologi, informatiki, epidemiolog, medicinski fizik, logist, predstavnik za odnose z javnostmi, projektni vodja in poslovni sekretar.

Poleg presejalne dejavnosti vseskozi skrbimo za kakovost dela v programu, predvsem s stalnim izobraževanjem osebja s poudarkom na komunikaciji z ženskami, in za nadzor kakovosti z vnaprej določenimi kazalniki.

Želje in začrtani cilji programa DORA za novo leto so vključiti v program večino slovenskih žensk v starosti 50-69 let z odprtjem novih štirih stacionarnih presejalnih centrov, razširiti dejavnost dodatne diagnostike in zdravljenja v presejanju odkritih rakov, doseči prepoznavnost programa pri vseh slovenskih ženskah in predvsem njihovo veliko udeležbo v programu.

V letu 2017 vam želimo vsega dobrega, predvsem pa zdravja. Pogumno stopite v novo leto in pogumno se udeležite presejalnega programa DORA. Sodelavci programa bomo kot do sedaj poskrbeli, da boste v presejanje sprejete prijazno, da se boste med mamografijo dobro počutile in da bodo vse storitve izvedene kakovostno.

 

Sodelavci programa DORA

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava