Novica

Domov / Novica

DORA čestita ZORI za njenih 20 let

Državni presejalni program za raka dojk DORA čestita presejalnemu programu za raka materničnega vratu ZORA ob njegovi 20. obletnici delovanja. 

Slovenija je ena izmed redkih evropskih držav, ki ima uspešno delujoče vse tri priporočene preventivne programe za zgodnje odkrivanje raka (za raka dojk, raka materničnega vratu ter raka debelega črevesa in danke - DORA, ZORA in Svit). Ključni cilj teh programov je zmanjšanje števila smrti zaradi raka, pri ZORI in Svitu pa tudi preprečevanje nastanka raka. 
Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA je prvi organiziran populacijski presejalni program za raka v Sloveniji, ki je bil vzpostavljen leta 2003. V 20 letih delovanja se je v Sloveniji po podatkih Registra ZORA presejalnega pregleda za raka materničnega vratu udeležilo 740.000 žensk, pravočasno je bilo odkritih in zdravljenih 33.500 predrakavih sprememb materničnega vratu in odkritih 2.664 rakov materničnega vratu. Po uvedbi programa ZORA se je zbolevnost za rakom materničnega vratu več kot prepolovila, Slovenija pa je danes na poti k odpravi prvega raka – raka materničnega vratu.

Čestitke in uspešno delo še naprej!

Več o 20-letnem delovanju programa ZORA si lahko preberete TU.

 

 

 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava