Novica

Domov / Novica

DORA bo konec oktobra pričela z drugim krogom slikanja v Domžalah

Konec oktobra bo mobilna enota presejalnega programa za raka dojk DORA pričela z delovanjem v Domžalah. Tam bodo v okviru programa na slikanje povabljene ženske med 50. in 69. letom s stalnim prebivališčem v občinah Domžale, Lukovica, Moravče, Trzin in Dol pri Ljubljani.

V ponedeljek, 28. oktobra 2013, bo v Domžalah v okviru državnega presejalnega programa za raka dojk DORA pričela delovati mobilna enota, ki je oktobra zaključila s slikanjem v Kamniku. Mobilna enota bo stala za Zdravstvenim domom Domžale. Na presejalni pregled v to enoto bodo vabljene ženske med 50. in 69. letomiz občin Domžale, Lukovica, Moravče, Trzin in Dol pri Ljubljani.

Ženske bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda v mobilni enoti. Za sodelovanje v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnice. 

Mobilna enota programa DORA je v Domžalah delovala že pred dvema letoma (od novembra 2011 do maja 2012). Takrat smo na slikanje povabili 6.921 žensk iz občin Domžale, Lukovica, Moravče in Mengeš. Udeležba žensk je bila 71-odstotna, kar je ustrezno za uspešnost programa. Odkritih je bilo 34 rakov. Tokrat bodo ženske vabljene v drugi krog presejalnega slikanja.

Državni presejalni program za raka dojk DORA omogoča ženskam med 50. in 69. letom pregled dojk z mamografijo na vsaki dve leti. S preprosto presejalno preiskavo - presejalno mamografijo lahko zgodaj odkrijemo začetne rakave spremembe v dojki - ko jih ženska ali njen zdravnik še ne moreta zatipati in znaki bolezni še niso vidni. Če raka odkrijemo zgodaj, je zdravljenje zelo uspešno.

Uvedba presejalnega programa za raka dojk v Sloveniji je smiselna, saj letno zboli za tem rakom več kot 1.100 slovenskih žensk, polovica med njimi pa pride prvič k zdravniku, ko je bolezen že razširjena.

 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava