Novica

Domov / Novica

DOBRE NOVICE ZA NOVOLETNO VOŠČILO

V državnem presejalnem programu za raka dojk DORA smo v letu 2015 opravili več kot 39.000 mamografij, odkrili pa nekaj več kot 200 rakov dojk, večino od teh v omejeni obliki bolezni. Udeležba v programu je bila 82-odstotna, kar je zelo spodbuden odziv vabljenih žensk in napoveduje zmanjšanje umrljivosti za rakom dojk v starostni skupini 50-69 let v bližnji prihodnosti.

V minulem letu smo začeli izvajati predvidene korake iz Strateškega načrta programa DORA 2015-2020. Vse ženske iz Območne enote ZZZS Ljubljana so že dobile vabilo za presejanje. Z otvoritvijo presejalnega centra v Splošni bolnišnici  Ptuj smo v presejalni program vključili vse ženske iz Območne enote ZZZS Maribor, prvič pa se je v program vključil nov presejalni center po novi organizacijski shemi programa. Na skorajšnjo vključitev v program DORA se že intenzivno pripravljajo še v območnih enotah Kranj, Koper in Nova Gorica. V letu 2016 bomo začeli z aktivnostmi za vključitev preostalih območnih enot.

Naš cilj je, da vse slovenske prebivalke čimprej dobijo možnost obravnave v visoko kakovostnem programu zgodnjega odkrivanja raka dojk. Smo na dobri poti, da to dosežemo do konca leta 2017.

Ženske, ki so se že vključile v program DORA, so svoje izkušnje opisale s temi besedami:

*PRIJAZNOST, SPOŠTLJIVOST– redki kvaliteti v medsebojnih odnosih - PA SEM JU NAŠLA pri osebju v tem programu. Hvala. (AB)

*Bila sem prvič na pregledu in sem se malce bala. Tukaj je vzgled za vso domovino in naše medsebojne odnose. Izjemno profesionalno, visoko »človeško«. Sprejmite moje čestitke z najboljšimi željami. (JM)

*Bilo je prijetno, prijazno in vse kar lahko lepega izliješ na papir. Ostanite prijazni, pozorni… HVALA, dobri ljudje v belem. (DM)

S temi pozitivnimi sporočili vas želimo pospremiti v novo leto 2016 in vam želimo vse dobro. Spodbujamo vas, da naredite nekaj pogumnih korakov in predvsem, da poskrbite za svoje zdravje. Pri tem vam lahko pomagamo tudi mi.

 

Sodelavci programa DORA

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava