Novica

Domov / Novica

Delovanje mobilne enote programa DORA na Vrhniki zaključeno v znamenju visoke udeležbe žensk

Od oktobra 2016 do maja 2017 je na Vrhniki deloval državni program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA z mobilno enoto. V tem času je bilo v mobilni enoti slikanih 4.511 žensk, od teh jih je 86 potrebovalo dodatne preiskave zaradi vidnih sprememb dojk na mamografskih slikah.

Državni presejalni program za raka dojk DORA je oktobra 2016 že tretjič z mobilno presejalno enoto deloval na Vrhniki, kamor smo vabili ženske od 50. do 69. leta iz občin Vrhnika, Borovnica, Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Log – Dragomer in Logatec. Mobilna enota programa DORA je delovala poleg Zdravstvenega doma Vrhnika.

V sedmih mesecih slikanih 4.511 žensk, 86 povabljenih na dodatne preiskave

V mobilno enoto na Vrhniko je program DORA v sedmih mesecih delovanja povabil skoraj 5.700 žensk, na slikanje jih je prišlo 4.511. Od teh jih je 86 potrebovalo dodatne preiskave, ker so zdravniki radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki. Pri 18 ženskah so odkrili raka dojk.

Visoka udeležba žensk z Vrhnike in okolice tudi v tretjem krogu

Udeležba žensk v programu DORA iz omenjenih občin je znašala 79 %. Pred dvema letoma je bila ravno tako visoka, 76-odstotna. Sodelavci programa DORA smo takega odziva žensk zelo veseli, saj smo tako bližje cilju programa, ki je zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk v ciljni skupini za 25 do 30 odstotkov. Pogoj za dosego cilja je namreč, da se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 odstotkov žensk. Sodelovanje žensk v organiziranem državnem presejalnem programu za raka dojk DORA je v njihovem interesu, saj jim zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu.

Program DORA bo na Vrhniki ponovno čez dve leti

Presejalne mamografije v mobilni enoti programa DORA na Vrhniki so opravljali posebej izobraženi radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI), ki je nosilec tega državnega programa zgodnjega odkrivanja raka dojk. Mamografske slike so odčitavali zdravniki radiologi z OI, prav tako so dodatne preiskave slikane ženske opravljale na OI.

Ženske iz zgoraj omenjenih občin bodo na presejalno slikanje v program DORA na Vrhniko ponovno povabljene čez dve leti, od jeseni 2018 do pomladi 2019.

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava