Novica

Domov / Novica

Decembra v Idriji ponovno slikanje žensk v programu DORA

V Idrijo se po dobrih dveh letih vrača mobilna enota programa zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA, kjer bodo nekatere ženske povabljene na slikanje dojk že v tretji krog. Skupaj bo vabilo na mamografijo prejelo okoli 1.600 žensk med 50. in 69. letom s stalnim oz. začasnim bivališčem v občinah Idrija in Cerkno. Mobilna enota programa DORA bo stala ob Zdravstvenem domu Idrija, slikanje pa bo predivoma potekalo do sredine februarja.

 

Udeležba povabljenih žensk v Idriji narašča

Po tem, ko se je zaključilo slikanje žensk v občini Kamnik, se mobilna enota DORA vrača v Idrijo, kjer bo potekal že tretji krog slikanja žensk iz občin Cerkno in Idrija. Prvič so bile ženske povabljene leta 2015, nato novembra 2017. Takrat je bilo na slikanje povabljenih 1.809 žensk, udeležba povabljenih žensk je bila 81-odstotna, kar je precej več kot v prvem krogu, ko se je leta 2015 povabilu  programa DORA odzvalo 66 odstotkov povabljenih žensk. Od vseh slikanih žensk so jih v zadnjem krogu leta 2017 na dodatne preiskave na Onkološki inštitut Ljubljana povabili 42, pri manj kot 10 ženskah so odkrili raka dojk.

Cilj programa DORA je zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk

Cilj zgodnjega odkrivanja raka dojk s presejalno mamografijo v programu DORA je zmanjševanje umrljivosti žensk med 50. in 69. letom v Sloveniji za 25 do 30 odstotkov. V programu DORA z mamografijo, ki je dokazano najbolj zanesljiva in natančna metoda za ugotavljanje začetnih rakavih sprememb pri ženskah med 50. in 69. letom, odkrivajo raka dojk še preden se sploh pojavijo tipni ali vidni znaki bolezni.

»V programu DORA smo z dosedanjo udeležbo žensk na mamografiji v Idriji zelo zadovoljni in lahko pohvalimo ozaveščenost žensk ter promocijo za zdravje tamkajšnjih zdravstvenih delavcev. Tudi tokrat vabimo vse ženske, da se na povabilo programa DORA odzovejo in se udeležijo mamografije, s katero v programu DORA odkrivamo majhne rake dojk, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno,« je nagovoril vodja programa DORA mag. Maksimiljan Kadivec, dr. med.

Za mamografijo v programu DORA napotnica ni potrebna

Za mamografijo v programu DORA ženske ne potrebujejo napotnice in je zanje brezplačna, sklenjeno pa morajo imeti obvezno zdravstveno zavarovanje. Sodelavci programa DORA ženske spodbujajo, da se odzovejo na pisno vabilo, ki ga prejmejo z Onkološkega inštituta Ljubljana. Na vabilu so navedeni datum in ura pregleda ter lokacija mobilne enote.V mobilni enoti v Idriji bodo slikanja žensk potekala predvidoma do konca februarja vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.15 uro.

Ženske se lahko prenaročijo

Če predlagani termin ženski ne ustreza in bi se želela prenaročiti ali naročiti sama, lahko pokliče na brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan med 9. in 12. uro, ali piše na elektronski naslov dora@onko-i.si ali izpolni obrazec za naročanje na spletni strani programa DORA (https://dora.onko-i.si/prenarocanje). 

Mobilna enota programa DORA stoji ob Zdravstvenem domu Idrija, foto: arhiv DORA

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava