Novica

Domov / Novica

Avgusta nov krog slikanje žensk v programu DORA v Kamniku

Program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA bo v Kamniku prestavil termin slikanja žensk v mobilni enoti z maja na drugo polovico avgusta. Nekaj več kot 4.000 žensk med 50. in 69. letom iz občine Kamnik bo tako začelo prejemati vabila na slikanje v mobilno enoto konec julija, nekatere bodo povabljene že v peti krog. Mobilna enota bo predvidoma ostala v Kamniku do začetka leta 2020, slikanje pa bodo opravljali posebej za program DORA usposobljeni in izobraženi radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana. Pri nekaterih povabljenih ženskah iz občine Kamnik bo od zadnje mamografije minilo več kot 24 mesecev, kar je sicer predvideni interval v presejalnem programu, vendar manj kot 30 mesecev, kar je dopusten interval za presejanje v skladu z evropskimi smernicami.

Mobilna enota je bila nazadnje v Kamniku pred dvema letoma med majem in oktobrom 2017. Takrat smo na mamografijo povabili 3.315 žensk, slikanja se je udeležilo 81 % povabljenih žensk. Od vseh slikanih žensk jih je 51 bilo povabljenih na nadaljnjo dodatno obravnavo na Onkološkem inštitutu Ljubljana zaradi vidnih sprememb na presejalni mamografiji. Raka dojk smo odkrili pri 16 ženskah.

Sodelavci programa DORA se za spremembo načrta obiska mobilne enote v Kamniku in zamik vabljenja ter slikanja v programu DORA ženskam opravičujemo in jih že danes vabimo, da se našemu povabilu odzovejo. Če raka dojk odkrijemo na začetni stopnji, je zdravljenje bolezni lahko zelo uspešno. Povabilo na presejalni pregled bodo ženske v starosti med 50. in 69. letom prejele avtomatsko. Za presejalni pregled ne potrebujejo napotnice. Na preventivni pregled se lahko ženske naročijo ali prenaročijo tudi same prek spletnega obrazca na https://dora.onko-i.si/prenarocanje ali prek elektronske pošte dora@onko-i.si ali na brezplačni telefonski številki 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro.

 

Dodatne informacije

  • na tel. številki 080 27 28 (delavnik med 9. in 12. uro)
  • dora@onko-i.si
  • vprašajte svojega zdravnika

Onkološki inštitut Ljubljana

Državni presejalni program za raka dojk

Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

Kontakt

080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

dora@onko-i.si

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava