DORA logo
DORA logo

RECEPTI

Objavljamo še več receptov naše sodelavke Bernarde Pogačar, administratorke v programu DORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Hvala za sladke ideje.

KUHANE KOCKE

Testo:

  • 1/4 l mleka (zavreto)
  • 60 dag sladkorja
  • 20 dag malsla ali margarine
  • 20 dag mletih orehov

Glazura:

  • 2 žlici mleka
  • 20 dag temne čokolade 
  • 5 dag masla ali margarine

Najprej zavri mleko, nato dodaj sladkor in maslo (margarino) in prevri, na koncu dodaj še orehe in še enkrat prevri ter odstavi z ognja. Na koncu vmešaj 1/2 kg zmletih maslenih piškotov (albrert), dobro premešaj, stresi na pomaščen pekač. Ohlajeno prelij s čokoladno glazuro. Ohlajeno zreži na kocke.

     

    ROGLJIČKI

    • 25 dag masla ali margarine
    • 32 dag moke
    • 9 dag sladkorja v prahu
    • 1 vanilijev sladkor

    Vse sestavine na hitro zamesi v osnovno testo. 

    Dodatki po želji:

    • ali 6 dag lešnikov, mandeljev ali orehov
    • ali 6 dag kakava
    • ali 6 dag kokosa

    Testo daj v hladilnik, da se ohladi, oblikuj v rogljičke, ki jih lahko na koncu pomakaš še v čokolado. Testo peci na 160-180 stopinj ˚C približno 15 minut.

     

    HITRI KEKSI

    • 2 jajca
    • 1 jogurtov lonček sladkorja
    • 1 jogurtov lonček olja
    • 3 jogurtove lončke moke
    • malo pecilnega praška
    • vmes lahko zamešaš še grobo mlete oreščke, koščke čokolade ali kaj po svojem okusu.

    Jajca in sladkor penasto vmešaj, dodaj olje in moko s pecilnim praškom. Nastane masa, podobna žgancem. Oblikuj kroblice. Peci 15-20 minut na 180 ˚C.  

     

    OVSENI PIŠKOTI S ČOKOLADO

    • 3 jajca
    • 1/2 omehčanega masla
    • 12 dag rjavega sladkorja
    • 1 vanilijev sladkor
    • 1-2 žlici sladke ali kisle smetane

    Vse sestavine stepeš z ročnim mešalnikom. 

    • 1/2 kg ovsenih kosmičev
    • 4 žlice krušne moke
    • 1 čajna žlička sode
    • 3 pesti grobo nasekljanih orehov
    • 1 vrečka rozin
    • 1 vrečka brusnic
    • 3x200 g temne grobo nasekljane čokolade

    Vse skupaj vmešaš v maso, ki naj bo mazava, ne presuha. nato z žlico na peki papir polagaš kupčke. Piškote pečemo na 180 ˚C 15-20 minut.

    Onkološki inštitut Ljubljana

    Državni presejalni program za raka dojk

    Zaloška cesta 2, 1000 Ljubljana

    Vodja programa: Barbara Mihevc Ponikvar, dr. med., specialistka javnega zdravja

    Kontakt

    080 27 28 (vsak delavnik med 9. in 12. uro)

    dora@onko-i.si

    Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
    barva kontrasta
    velikost besedila
    označitev vsebine
    povečava