Objavljamo še več receptov naše sodelavke Bernarde Pogačar, administratorke v programu DORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Hvala za sladke ideje.
KUHANE KOCKE
Testo:
- 1/4 l mleka (zavreto)
- 60 dag sladkorja
- 20 dag malsla ali margarine
- 20 dag mletih orehov
Glazura:
- 2 žlici mleka
- 20 dag temne čokolade
- 5 dag masla ali margarine
Najprej zavri mleko, nato dodaj sladkor in maslo (margarino) in prevri, na koncu dodaj še orehe in še enkrat prevri ter odstavi z ognja. Na koncu vmešaj 1/2 kg zmletih maslenih piškotov (albrert), dobro premešaj, stresi na pomaščen pekač. Ohlajeno prelij s čokoladno glazuro. Ohlajeno zreži na kocke.
ROGLJIČKI
- 25 dag masla ali margarine
- 32 dag moke
- 9 dag sladkorja v prahu
- 1 vanilijev sladkor
Vse sestavine na hitro zamesi v osnovno testo.
Dodatki po želji:
- ali 6 dag lešnikov, mandeljev ali orehov
- ali 6 dag kakava
- ali 6 dag kokosa
Testo daj v hladilnik, da se ohladi, oblikuj v rogljičke, ki jih lahko na koncu pomakaš še v čokolado. Testo peci na 160-180 stopinj ˚C približno 15 minut.
HITRI KEKSI
- 2 jajca
- 1 jogurtov lonček sladkorja
- 1 jogurtov lonček olja
- 3 jogurtove lončke moke
- malo pecilnega praška
- vmes lahko zamešaš še grobo mlete oreščke, koščke čokolade ali kaj po svojem okusu.
Jajca in sladkor penasto vmešaj, dodaj olje in moko s pecilnim praškom. Nastane masa, podobna žgancem. Oblikuj kroblice. Peci 15-20 minut na 180 ˚C.
OVSENI PIŠKOTI S ČOKOLADO
- 3 jajca
- 1/2 omehčanega masla
- 12 dag rjavega sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1-2 žlici sladke ali kisle smetane
Vse sestavine stepeš z ročnim mešalnikom.
- 1/2 kg ovsenih kosmičev
- 4 žlice krušne moke
- 1 čajna žlička sode
- 3 pesti grobo nasekljanih orehov
- 1 vrečka rozin
- 1 vrečka brusnic
- 3x200 g temne grobo nasekljane čokolade
Vse skupaj vmešaš v maso, ki naj bo mazava, ne presuha. nato z žlico na peki papir polagaš kupčke. Piškote pečemo na 180 ˚C 15-20 minut.